Waarom paardenkracht in coaching zo snel en goed werkt

25 april 2021 door Nicole Loeffen

‘Krak’. Mijn bil raakt de grond als mijn paard letterlijk onder me vandaan rent in de bak. Ik lig op de ijskoude grond, dan vol zand gefixeerd in een ambulance, op een harde scantafel en in een ziekenhuisbed. ‘Een gecompliceerde gebroken rug, morgen hoor je meer, beweeg je vooral niet’  is de kille boodschap. 

Die nacht, alleen in mijn ziekenhuisbed, huil ik stilletjes. Niet van de pijn, of de kans op verlamming, maar bij de gedachte niet meer te kunnen paardrijden. Een paar dagen later schroeft een knappe Traumachirurg een stellage in mijn rug, twee weken later ontslaat hij mij uit het VU met de woorden ‘Nooit meer op een paard jij, verder mag je alles weer’. Het is alsof er een stukje in mij doodgaat. Mezelf één voelen met een paard en alles om me heen vergeten kan en wil ik niet missen in mijn leven. 

De paardenkracht die mijn rug brak, onderbreekt ook abrupt mijn vliegende vaart levensritme. Hulpbehoevend lig ik plat op mijn rug en revalideer maandenlang letterlijk stap voor stap. Na vier weken zoek ik de warmte en steun van het paard dat mij zoveel pijn deed weer op en vraag me af wat ze me wil vertellen? Ik rouw om de gestorven ruiter in mij en start, aangemoedigd door mijn lieve man, de langgewenste tweejarige opleiding tot systemisch paardencoach. Ik kan weer één met een paard zijn, maar dan anders. Inmiddels begrijp ik de krachtige boodschap van het paard nu vijf jaar geleden: iets minder vaart in je leven maakt het mooier en beter. 

Sinds drie jaar sta ik regelmatig als professioneel paardencoach, met een coachee en een paard in de bak. Onze acht benen staan samen stevig op de grond, daar is niets zweverigs aan. Ik laat coachees de wijsheid van het paard zien en ervaren, niets meer dan dat. Ik hoef het niet te weten, jij hoeft het niet direct te begrijpen, we zien en voelen het samen gebeuren. Dat kan groots en indrukwekkend zijn, of subtiel en bijna magisch. Je verhaal delen hoeft niet, als daarin de oplossing zit dan had je hier niet gestaan. Samen volgen we het paard dat zijn werk moeiteloos voor jou doet. Het paard kent jou beter dan jezelf en maakt iets in je los dat jou weer sterker, heler, maakt. 

Klinkt dat vaag? Dat is de censuur van je extreem goed ontwikkelde menselijk hoofdbrein. Dat brengt je veel goeds, maar je mist er ook veel door. Je hoofd kan het niet uitstaan dat er zoveel meer is dan dat het kan waarnemen, begrijpen of verwoorden en wil je daarom wijsmaken dat het zweverig is. 

Neem bijvoorbeeld het principe dat alles met alles verbonden is. Paarden werken hier al miljoenen jaren als vanzelf mee, altijd en overal. Terwijl onze moderne wetenschap kwantumfysica dat principe pas recent ontdekte. Dus…luister je naar de censuur van je brein die je voor gek verklaart of durf je open te staan voor andere wijsheden. Zoals die van een zwaargewicht dat met vier benen stevig op de grond het beste met jou voorheeft?

De kracht van paarden is dat zij moeiteloos waarnemen en hun wijsheid, zonder oordeel,  direct delen via lichaamstaal. Zo laten ze ons dingen zien en voelen waar ons hoofd niet bij kan. Ze doen dit als vanzelf om de ander sterker te maken, zodat we samen sterker zijn. Zo simpel is het, iedereen die daarvoor openstaat kan het zien en ervaren. Dat geldt voor jou en voor mij, als mens en als professional.

Keer op keer zie ik dat er binnen een uur iets gebeurt bij de coachee. Iets dat een blijvende verandering ten goede in beweging zet. Dat durf ik na mijn eigen ervaringen als coachee, en inmiddels circa honderd paardencoachsessies als coach wel te zeggen. Coachees zeggen bijvoorbeeld dat ze meer energie hebben, vrolijker zijn, rustig blijven bij gedoe in de familie of beter met hun dominante baas kunnen omgaan. 

Mijn val was een pijnlijke coaching om een blijvende verandering in mijn levensritme te realiseren. Ik ben dankbaar voor mijn huidige samenwerking met de paarden, zodat ik anderen op minder pijnlijke wijze hun wijsheid kan laten ervaren. 

Ik gun iedereen een ervaring met een paard als coach. Voel je welkom, alleen of samen met je vriendin, vriend, collega of team.

Terug naar het blog overzicht

Deze website gebruikt cookies. Klik op de onderstaande button om hiermee akkoord te gaan.