Hoe zit het met jouw houdbaarheidsdatum?

7 maart 2022 door Nicole Loeffen

Met een leesbril ontcijfer ik de cijfertjes op de verpakking en routinematig doen mijn ogen en neus een versheidscheck. Ik heb geen zin en tijd om brakend boven een wc-pot te hangen omdat ik iets verkeerds gegeten heb. Dus bij twijfel verdwijnt er wel eens eten in de groenbak.

Gek eigenlijk, dat deze houdbaarheidscheck minder gebruikelijk is bij andere belangrijke zaken. ‘Ik ga mijn werk, relatie of vriendschap toch niet weggooien?’ denk jij nu waarschijnlijk. Dat is inderdaad ingrijpender, maar niet onlogisch of onmogelijk. Bekijk jouw leven eens als een overvolle koelkast. Voor welk lekkers wil je ruimte maken en wat kan weg omdat het alle smaak verloren heeft? 

Mijn talenten lagen lang ongebruikt in de gouden koelkast van ABN AMRO. Als ik niet oppas dan overkomt mij dit opnieuw als zelfstandig professional. ‘Je bent zo goed als je laatste opdracht’, dus mijn agenda vult zich vanzelf met waar ik goed in was en ben. Dat is net zo comfortabel als die goede baan, waarin veel mensen blijven hangen. Maar ik laat mijn talent niet langer ongebruikt dus doe regelmatig een houdbaarheidscheck.

Het vraagt een flinke dosis lef om het vertrouwde weg te doen. En het geeft ruimte voor gezondere alternatieven. Die komen er als je voor jezelf helder hebt wat je wilt, dan kun je richting anderen ook duidelijk zijn. Een recent voorbeeld is de aanvraag die ik voor paardencoaching kreeg van een bureau waar ik zelf kort daarvoor mijn freelanceovereenkomst als trainer had opgezegd. 

Hoe ik bepaal wanneer ik afscheid neem? Mijn leesbril scant mijn agenda terwijl ik met een scherpe blik in de zelfreflectie spiegel kijk voor een eerlijk antwoord op mijn belangrijkste checkvraag: Levert dit mij meer energie op dan dat het me kost? Zo creëer ik ruimte voor mijn favoriete smaken; nu het begeleiden van leiderschapservaringen en (paarden)coaching.

Graag daag ik je uit tot een snelle houdbaarheidscheck op jouw huidige werk in drie stappen:

 1. Geef je werk een rapportcijfer van 1-10. Hoe waardeer je op dit moment voor jezelf de:
  0   Energie die het je geeft?
  0   Mate waarin je jouw talenten er kunt inzetten?
  0   Voldoening die je eruit haalt omdat je doet wat voor jou belangrijk is? Let op; dat is iets anders dan druk zijn met wat je baas of je medewerkers belangrijk vinden.  Ben je tevreden met deze scores of verlang je naar meer? 
   
 2. Durf eens lekker weg te dromen. Gebruik al je fantasie en stap in de première van de film over jouw ideale leven. Wat als alles mogelijk is? Welke wending neemt jouw verhaal dan? Wat zie je veranderen? Wat voor een werk doe je? Waar woon je en met wie? Hoeveel vrije tijd heb je en hoe, waar en met wie breng je die door? 
   
 3. Stel je voor dat je wekker gaat op een donkere koude maandagochtend. Tijdens het wakker worden realiseer je wat er deze week op de agenda staat. Hoe sta je nu op in je huidige werk?  En hoe zou je opstaan op een werkdag binnen het script van jouw film? 

Wat is voor jou de nasmaak van deze versheidscheck? Smaakt wat er nu is nog naar meer of heb je zin in iets lekkerders? Alleen jij kunt deze vragen beantwoorden, conclusies trekken en desgewenst in actie komen. Maar dat betekent niet dat je er alleen voor staat. Betrek mensen in je omgeving of zoek een onafhankelijke coach die je leert om jouw favoriete smaken te ontdekken en deze te realiseren.

Terug naar het blog overzicht

Deze website gebruikt cookies. Klik op de onderstaande button om hiermee akkoord te gaan.