Hoe heet je vrouw?

22 december 2021 door Nicole Loeffen

Ik voel me ongemakkelijk en weet niet waar ik moet kijken. Op de laatste avond van een leiderschapsprogramma zitten we met zijn negenen rondom een houten tafel in een steakhouse in Inzell (Duitsland). In afwachting van ons eten vraagt Mark, facilitator en organisator van deze dagen, aan alle deelnemers wat voor hun de meest impactvolle dertig minuten waren. Het merendeel refereert aan een coaching door mij en kijkt daarbij ook naar mij. ‘Hallo denk ik, het is Marks programma en hij is mijn leermeester, hij verdient alle credits.’ Ik neem een slok van mijn witbier en ben blij dat het eten komt zodat de aandacht zich daarnaartoe verschuift. 

De volgende dag wuift Mark mijn ongemak weg ‘Het is logisch dat de één op één coachings het krachtigste zijn en dat is jouw rol hier, ik coach niet deze dagen.’ Ik kijk hem aan. ‘Oké, als jij blij bent dan ben ik dat ook.’

‘Dat klinkt alsof het niet uitmaakt wie daar als coach zou zijn?’ vraagt mijn schrijfcoach Miloe als ik haar dit een paar dagen later vertel tijdens een brainstorm over een geschikt blogonderwerp. Ik zit vol mooie persoonlijke verhalen van doorbraken tijdens de coachings, maar hierover schrijven is ingewikkeld vanwege de privacy van de deelnemers. 'Welke coachingstechnieken gebruik jij als coach om die impact te bereiken?’, vraagt Miloe.. ‘Daar kan ik best wat over schrijven!’ antwoord ik. 

Deze drie dingen zijn voor mij heel vanzelfsprekend, maar misschien niet voor iedere coach. 

  1. ‘Hoe heet je partner? Hoe heet je manager? Hoe heet die collega?’ Ik vraag dit aan mijn coachees omdat met het uitspreken van die naam ook het gevoel meekomt. Zo ben ik geen toehoorder meer, maar stappen we samen middenin het verhaal, waardoor ik beter zie en begrijp wat de ander nodig heeft. Het gezicht van de zakelijke CFO verzacht als hij liefdevol de naam van zijn vrouw uitspreekt, er volgt een wens om meer samen met haar te gaan ondernemen nu de kinderen hun eigen leven hebben. De countrymanager krijgt een starre blik in zijn ogen en er klinkt irritatie in zijn stem als hij de naam uitspreekt van de collega die hem steeds betrekt bij gedoe, gevolgd door de wens dat deze collega dit zelf leert oplossen. 
     
  2. Een van mijn belangrijkste coachingstechnieken is het luisteren met al mijn zintuigen, en scherp zijn op woorden en lichaamshouding. Als ik met een grote, trotse en hyperintelligente finance-directeur spar over haar volgende loopbaanstap, zie ik het gebeuren. Terwijl ze vertelt dat ze van origine jurist is en haar manager dus voor haar natuurlijk beperkte promotiekansen ziet, kromt ze onbewust haar nek en schouders om kleiner te lijken. Ze gaat zachter en met verkleinwoordjes over zichzelf praten. Ik benoem wat ik zie en zeg: ‘als je jezelf al niet serieus neemt, hoe kun je dan van jouw manager verwachten dat die dat wel doet?’ Ik raak haar hiermee, niet om haar pijn te doen, maar om haar verder te helpen.
      
  3. Ik werk met de hele mens, die is zoveel meer dan bijvoorbeeld de manager, en daar neem je altijd, bewust of onbewust, een deel van mee naar je werk. Zo vraag ik een salesmanager hoe hij wil dat zijn achtjarige dochter hem over tien jaar herinnert.  En vervolg met ‘wat ga je dan nu direct anders doen dan dat je deed?’ Hij slikt, een paar stille tranen vinden hun weg over zijn wang en zacht maar vastberaden speekt hij uit wat hem te doen staat, zijn veeleisende baan houdt hem daarin niet langer meer tegen. En geloof me, dit maakt hem niet alleen een betere vader maar ook een succesvollere manager.

De managers die zelf ook graag beter willen leren coachen, vroegen me om de gouden coachtip, specifiek gericht op effectieve coachingstechnieken. ‘Doe heel hard je best om het niet te begrijpen en vraag dus door. Dat helpt de ander om het plaatje veel scherper en completer te krijgen voor zichzelf. En oh ja, mijn favoriete vraag als coach komt jullie allemaal vast bekend voor: Hoe ziet het eruit, hoe voelt het als je wat je nu wenst bereikt hebt en voorleeft?’

Welke vraag of opmerking van jouw coach heeft jou geraakt en je daarmee verder geholpen? Laat het me weten tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

Terug naar het blog overzicht

Deze website gebruikt cookies. Klik op de onderstaande button om hiermee akkoord te gaan.