Achter de schermen of in de spotlights?

8 december 2023 door Nicole Loeffen

‘Zo, die komt binnen’, zegt hij en dan blijft het lang maar prettig stil. Hij is zichtbaar onder de indruk van zijn eigen ontdekking en zoekt nog naar woorden. We kennen elkaar net een half uur online maar ik voel verbondenheid. Voor mij is het vrijdagmiddag en ik heb de tijd, maar bij hem aan de andere kant van de Atlantische Oceaan is het ochtend nu, dus voordat hij college gaat geven maken we een vervolgafspraak en sluiten af met ‘prettig weekend’ en ‘werk ze vandaag’.

‘Hoe zat het ook alweer?’ vraagt hij als we elkaar twee weken later weer spreken. Lachend fris ik zijn geheugen op: ’Ik was nieuwsgierig naar de mens en professional achter jouw LinkedIn profiel dus had je uitgenodigd om te connecten en kennis te maken. Jij antwoordde toen “Hoe kan ik daar nee tegen zeggen, als jij ook een vuurtoren achter je profielfoto hebt staan? :)” en er gebeurde iets bij jou toen we het vorige keer over het licht van de vuurtoren hadden; een stevig constant signaal om ook in noodweer en donkere tijden schepen ver weg op zee naar een veilige haven te gidsen. Wat was dat als ik vragen mag?’

Hij vertelt dat hij binnen de veilige muren van de collegezaal alle vrijheid voelt om op zijn manier zijn expertise te delen, en daar ook waardering voor krijgt. Tijdens ons vorige gesprek realiseerde hij zich dat het licht van iedere vuurtoren veel verder reikt dan dat. Als hij meer mensen wil bereiken heeft hij dus ook nog iets anders te doen, maar hij ervaart ook een soort gene om het op te schrijven en te delen met een groter publiek, want wie zit daarop te wachten. Bovendien heeft hij een hekel aan schreeuwerige posts en borstklopperij op Social Media, dus dan ga je dat zelf niet doen toch?

Er volgt een opsomming van wat hij in collega’s die wel schrijven bewondert maar zelf niet kan, waaronder de prachtige modellen die een wederzijdse bekende van ons maakt. ‘Doe het op jouw moment en vooral ook op jouw manier’, probeer ik voorzichtig. Het komt niet binnen, hij gaat door met redeneren waarom het niet logisch is, ook al zie ik aan alles in hem dat hij wel dolgraag zou willen. Mijn intuïtie zegt dat deze man echt wat interessants te vertellen heeft. Ik zou zijn boek nu al willen kopen, ook al staat er nog geen letter op papier. 

Zijn terughoudendheid raakt me en is herkenbaar voor mij. Ik vertel hem dat ik ooit besloot ik dat ik het beste tot mijn recht kom in de coulissen om anderen dingen toe te fluisteren als bescheiden bijdrage om ze in de spotlights te laten stralen. En heel lang klopte die plek voor mij, ik heb er veel geleerd en doe dat nog iedere dag. Al die ervaring wil ik nu dolgraag delen met meer mensen dan ik zelf ooit kan trainen en coachen. Daarom begon ik jaren geleden al met blogs publiceren, en verschijnt begin 2024 ook mijn eerste MeGaZin (een kleurrijk bladerboek vol inspiratie, weetjes, praktische uitleg en experimenten). 

Ik vertel hem hoe fijn dat schrijven is, nog veilig achter de schermen. Maar als ik daar blijf dan ziet mijn lezerspubliek me niet, en zolang ik blijf fluisteren zullen ze me ook niet horen. Dus er zit maar een ding op: ook zelf meer podium pakken – in de spotlight gaan staan – om mensen hierop attent te maken. Maar dan wel op mijn eigen-wijze, dus geen geoliede marketingmachine zoals die in onze allergie zit, maar wel door gewoon vanuit mijn hart zo nu en dan alvast stukjes inhoud te verklappen om zo anderen te inspireren. Het voelt bloot en kwetsbaar om zo openlijk enthousiast te zijn over iets van jezelf, maar de reacties zijn hartverwarmend en geven me het vertrouwen om door te gaan. 

Dit gesprek is al even geleden, maar iedere keer als ik twijfel ‘wie zit er nu op alweer een post van mij te wachten’, dan denk ik hieraan terug en aan het licht van de vuurtoren, dat altijd aan is en ver reikt om ook voor de onbekende schepen ver weg op zee zichtbaar te zijn. 

Met mijn licht wil ik ook onbekende mensen ver weg inspireren en daarvoor schreef ik dit MeGaZin en ga ik vaker de bühne op.

En als ik eerlijk ben dan past het nu goed bij me om van plek te wisselen en geniet ik zowel van achter de schermen werken als zelf in de spotlights staan! Het is dus geen of maar en voor mij! Op welke plek(ken) kom jij het beste tot je recht?

Inspiratiegesprek aanvragen      De MeGaZin bestellen

Terug naar het blog overzicht

Deze website gebruikt cookies. Klik op de onderstaande button om hiermee akkoord te gaan.