Is dit alles?

5 april 2018 door Nicole Loeffen

Eergistermorgen hoorde ik het geluid van mijn daglichtwekker langzaam aanzwellen. Meestal druk ik dit dan in een reflex weg om 10 min rustig wakker te kunnen worden. Echter de vertrouwde beat van Doe Maar “Is dit alles” deed me anders besluiten. En genietende van het refrein bekroop me ineens een ultiem gevoel van geluk “Ja dit is alles”…zong ik voordat ik het wist mee.

Even heel bewust intens gelukkig zijn…wat is dat fijn! Beseffen dat het op alle fronten klopt en stroomt. “Betekent dit dan dat er niets te wensen meer is?” hoorde ik mijn ambitieuze criticus vrijwel direct vragen. “Natuurlijk wel…en dat kan ook best een paar minuten wachten” antwoordde ik direct in gedachte. 

En dus genoot ik eventjes een paar minuten heel bewust van dat intense geluksgevoel…en nu een paar dagen later inmiddels voel ik het effect nog steeds en de energie die dit oplevert. Daar ga ik iets over schrijven dacht ik dus. 

Nu, in mijn zonnige werkkamer, kost het me al een uur lang veel energie om woorden te vinden die dit geluksgevoel op een goede manier omschrijven…ik kan ze niet vinden.

Iedere woord, iedere zin die ik bedenk schiet tekort. Daar stop ik dus nu mee.

Zou het met geluk net als met pijn zijn? Je weet nog dat je het voelde maar kunt niet meer precies terughalen hoe heftig het in het moment zelf echt was? Dat is een mogelijke overeenkomst. Gelukkig maar als het om pijn gaat…en helaas voor wat betreft geluk. Het is wat het is…meer invloed dan even niet in een reflex de wekker op snooze drukken en in het moment bewust en intens genieten had ik niet.

Google maar eens hoeveel wetenschappelijk onderzoek er naar geluk gedaan is… Die onderzoeken tonen o.a. aan dat goede relaties een positief effect hebben op geluk, herkenbaar? Voor mij wel. En dat geluk een positief effect heeft op gezondheid. En dat geld of roem wel gemak geven maar geen enkele relatie met echt geluk hebben, terwijl dat toch zaken zijn die velen van ons nastreven.

En toch…als ik die onderzoeken lees of de YouTube filmpjes kijk dan zijn het weer woorden, zit ik dus weer in mijn hoofd om die te begrijpen en juist dan mis ik het gevoel dat erbij hoort meer dan ooit. Dat ultieme geluksgevoel haal ik er niet mee terug…daar zijn geen woorden voor te vinden. En ook niet voor de korte betekenisvolle geluksmomenten waar ik tijdens mijn werk bij anderen kwartjes zag vallen die hun helpen het geluk en succes te vinden…daar doe ik het voor! Ook dat is voor mij geluk in het moment waar achteraf woorden tekort in schiet…en die wel een bijzondere band voor het leven scheppen.

Een gevleugelde uitspraak is “geen pijn geen verandering”. Ik denk dat geluk ook verandering brengt…want een ultiem geluksgevoel is altijd in het moment en smaakt naar meer. En daarvoor is verandering nodig, klein of groot…want “vanzelf” komt het niet is mijn overtuiging. De kunst is weten wat voor jou belangrijk is en je hierdoor te laten leiden…en om dan onderweg je geluk in het moment te herkennen om er optimaal van te genieten en kracht uit te putten om door te gaan.

Geluk is vaak zo dichtbij, het vinden ervan kost energie. Het in het moment laten “binnenkomen” en alles even de boel laten is een uitdaging in deze veeleisende tijd. Dat kost energie… en geeft een veelvoud van energie, voldoening en kracht terug. Verspil die niet aan het woorden vinden om dit aan anderen uit te leggen, maar zet deze in om meer geluk te vinden voor jezelf en anderen…want dat smaakt altijd naar meer! 

Mijn missie is anderen begeleiden in het bereiken van meer persoonlijk geluk en succes…en daar zelf het goede voorbeeld in geven. Mijn geluk van eergisteren kan ik niet “doorgeven” in woorden. Wel kan ik de kracht en energie die dit geeft inzetten om jou te helpen jouw geluk te vinden, herkennen en ervaren.

Terug naar het blog overzicht

Deze website gebruikt cookies. Klik op de onderstaande button om hiermee akkoord te gaan.