De rol van mentale veerkracht na een ernstig ongeluk

2 januari 2018 door Nicole Loeffen

Alweer bijna 2 jaar geleden viel ik in volle vaart van een paard en bood mijn lijf onvoldoende veerkracht…ik brak mijn rug. Een lang en pijnlijk revalidatieproces volgde…waarin ik al snel iets heel bijzonders ontdekte over mezelf. Namelijk dat ik van nature heel veerkrachtig omging met deze heftige periode, door vanuit een positief realisme stap voor stap weer op te krabbelen. Hoe ik hiermee omging was voor mijzelf heel gewoon…en volgens mensen in mijn omgeving best bijzonder.  Mooi om zo te ontdekken dat persoonlijk leiderschap in mensen ontwikkelen dus niet alleen mijn werk is maar echt van binnenuit komt en ook als het mezelf betreft “als vanzelf gaat”. 

Nu, 2 operaties en bijna 2 jaar verder kijk ik terug naar een turbulente periode waarin ik me krachtiger voel dan ooit… mede door de veerkracht van mijn mentale ik durf ik wel te zeggen.

Graag deel ik 3 dingen die me dit gebracht heeft waar ik enorm blij mee ben en die ik zeker richting de toekomst ga vasthouden:

  • Sinds kort werk ik dankzij een hele fijne instructeur weer met paarden, want dat was en is mijn grote passie. Niet erop maar ernaast tegenwoordig en ook dan is het op intuïtie werken en totaal in verbinding zijn met zo’n groot en snel dier enorm bijzonder om te voelen.
  • Niet meer dromen om meer van de wereld te zien maar gewoon doen…naast de zomervakantie ook met mijn ouders en zus naar Valencia, onze dochter naar Londen, onze zoon naar Monaco en met manlief naar Rome geweest…een goede manier om mijn reislust en verlangen naar quality time met dierbaren te realiseren. Dat gaan we komend jaar weer doen…naar andere bestemmingen uiteraard.
  • En bijzonder genoeg heeft het tijdelijk “fysiek uitgeschakeld zijn” me ook zakelijk veel moois gebracht door een verschuiving in werkzaamheden naar faciliteren, coachen en programma’s ontwikkelen, waardoor er geen tijd was voor interim opdrachten. Het samen met Mark McGregor werken met zijn Being on Mission gedachtegoed krijgt steeds meer vorm en gaat een belangrijk onderdeel van mijn toekomstig werk zijn. 

Is alles dan nu helemaal ideaal omdat mijn mentale veerkracht zo sterk is? Nou nee hoor, deze kent ook een keerzijde… namelijk dat ik altijd TE veel doe. 

En dus ook 1 belangrijke uitdaging voor komend jaar (focus werkt!)…

Meer bereiken door net even iets minder te doen!

Mijn inspiratie als het gaat om veerkracht:

Het loopt altijd anders, en dat maakt je kwetsbaar. Het enige dat je kunt doen is meegeven. Zijn als het gras, ze vertrappen je en je buigt mee. Ooit zullen ze hun voeten verplaatsen en dan richt jij je weer op. Niet stijf rechtop blijven staan als riet, dan breek je. Geen verzet, dan ga je verliezen. Als het gras zal ik zijn! Veerkrachtig en het komt altijd weer op. Elisabeth Cook, uit de thuiskomst van Anna Enquist.

Terug naar het blog overzicht

Deze website gebruikt cookies. Klik op de onderstaande button om hiermee akkoord te gaan.