Kun je ook "vrede op aarde" voor je verjaardag vragen?

14 april 2018 door Nicole Loeffen

Dat bedacht ik me vanmorgen in een auto vol verjaardag boodschappen waar het op de radio over alles behalve vrede ging…terwijl er op mijn mobiel gelukkig wel tientallen lieve vrolijke en vredige felicitatieberichtjes binnenkwamen.

Als kind wilde ik jarenlang een paard voor mijn verjaardag, dan zouden we een stal bouwen in de garage en mijn vader een brug over de sloot achter ons huis zodat we het weiland en bos in konden waar mijn slaapkamerraam op uitkeek. Ik kon toen niet begrijpen dat dit niet kon.

En nu wil ik niet begrijpen dat het niet kan…de wereld is toch groot genoeg om in vrede met elkaar samen te leven, elkaar te respecteren en in ieder geval geen pijn te doen? Misschien een naïeve gedachte maar dan ben ik maar naïef…ik heb echt een hekel aan mensen die elkaar pijn doen…in welke zin dan ook.

Jammer genoeg ben ik niet meer zo naïef als het kleine meisje van toen dat een paard in de schuur wenste dus snap ik direct dat mijn invloed op wereldvrede heel beperkt is en dat het niet iets is dat je cadeau kunt krijgen.

Wat ik wel kan doen is “bruggen bouwen” in mijn nabije omgeving, waar ik ook vaak veel “gedoe” tussen mensen zie die allemaal veilig op hun eigen eilandjes zitten en van alles vinden van anderen.  Een goed gesprek faciliteren en een beetje (zelf)reflectie stimuleren zijn daarvoor mooie bouwmaterialen. En dat goede gesprek blijft nodig als de bruggen er zijn…want dan is de uitdaging deze ook regelmatig te gebruiken om elkaars perspectieven te blijven verkennen.

En dat...op mijn manier een bescheiden bijdrage leveren aan het persoonlijk geluk en succes van de mensen om mij heen, de (werk)omgeving en stukje mooier en fijner maken en daar zorgen voor begrip en respect voor elkaar…dat is een cadeautje dat ik mijzelf en anderen iedere dag kan geven. En dat doe ik ook met veel plezier.

Zo kan iedere dag een feestje vol cadeautjes en bijzondere ontmoetingen zijn…en dat helpt dan weer om het wereldnieuws te relativeren en er niet meer energie dan nodig in te stoppen omdat ik er toch geen directe invloed op heb.  Ik doe wat wel mogelijk is in mijn eigen omgeving…vreedzaam en met de beste intenties…om met plezier de wereld om mij heen een klein stukje vrolijker, gelukkiger en vrediger te maken...alle beetjes helpen. Doe je mee?

Terug naar het blog overzicht

Deze website gebruikt cookies. Klik op de onderstaande button om hiermee akkoord te gaan.