Begrip voor de winterblues en meer...energie is alles!

5 februari 2019 door Nicole Loeffen

Voor de verandering eens een blog over een  “zwaar” onderwerp. Voor mij zijn de lange donkere wintermaanden nooit mijn favoriet, en daar ben ik niet alleen in, veel mensen hebben last van de zogeheten winterblues. Normaliter heb ik er echter geen last van. Ik neem wat meer rust, ga minder avonden op pad, vroeger slapen en stort me verder gewoon vol energie op mijn werk en andere leuke dingen. Dit jaar bespeur ik tot mijn verbazing een andere energie bij mezelf. Al reflecterende ontstaat er een soort mildheid naar mezelf en anderen toe, die deel ik in deze blog graag met jullie.

 

Ik merk dat het me moeite kost om mezelf ergens toe te zetten.

Als ondernemer ben ik nooit klaar en altijd vol ideeën en ligt er dus thuis altijd wel een inspirerende en ambitieuze To Do lijst op me te wachten waar ik graag ieder vrij uurtje aan besteed. Ik vind mijn werk leuk en eenmaal bezig in mijn “home office” levert dit me veel energie op en raak ik daarmee als vanzelf uit mijn energiedip. Normaal gesproken kan ik niet wachten om iets op te pakken. De afgelopen tijd heb ik mezelf er een aantal keren op betrapt dat ik wat futloos naar mijn lijstje keek en dacht…ja allemaal belangrijk maar even niet nu…ik zit niet in de goede energie om dit te doen.

 

Hoe erg is het als ik het niet (nu) doe?

Natuurlijk kan ik er op wilskracht voor kiezen om alles wel te doen. Met mijn wilskracht is immers niets mis, die is tot dusverre altijd op een 10 uitgekomen in iedere meting. Maar wil ik wel kost wat kost die To Do lijst afwerken? Of wil ik er even aan toegeven dat mijn energie er niet naar is. Ik stel mezelf de vraag “Hoe erg is het als ik het niet doe?” Ik wil heel graag nog genoeg deelnemers voor onze speciale leiderschaps-programma in Zuid-Afrika realiseren en dat gaat niet vanzelf. En als dat niet lukt dan heb ik een extra week vakantie daar. Hoe erg is dat? Oeps pittige vraag! Het antwoord is dat ik het intens jammer zou vinden…maar erg is wel een te groot woord. 

 

Hoe zwaar of licht kun je het voor jezelf maken?

Ik kies ervoor het licht te maken voor mezelf. Ik laat mijn To Do list even lekker links liggen en ga iets compleet anders doen, opladen om weer in de goede energie te komen is nu even eerste prioriteit. Ik vertrouw erop dat het goed komt met de To Do’s en laat ze los…op wilskracht om te beginnen. En uit het niets valt er een bepaalde mildheid naar mezelf toe over me heen, die net zo prettig voelt als een warme jas. Het is goed zo…energie is mijn belangrijkste graadmeter en dit is dus helemaal oké. Mijn wilskracht kan even lekker met vakantie nu, dat scheelt flink wat energieverbruik, en die To Do list gaat zichzelf wel oplossen…alles op zijn tijd.

 

Het effect van begrip en mildheid naar jezelf  en anderen toe.

In mijn vak is empathie, de ander echt begrijpen, natuurlijk essentieel. Ik kan me de situatie en het gevoel van anderen goed voorstellen. Dit kost meer moeite als het iets is waar ik me als het over mezelf gaat heel moeilijk iets bij kan voorstellen, omdat ik iets soortgelijks nooit zelf ervaren heb en het ver van mijn persoonlijkheid af ligt. Denk bijvoorbeeld aan een echte (winter)depressie, zo ziek zijn dat je echt niets kunt, jezelf vervelen of vallen op foute types. Hoe vaak heb ik anderen opgeroepen mild voor zichzelf te zijn. En nu heb ik eens zelf eens heel bewust ervaren wat de helende werking van mild zijn naar jezelf kan zijn.

 

Overkomt het je alleen maar…of ga je er iets van leren?

Nu, 24 uur nadat ik bovenstaande inzag en schreef voelt het al zo anders. Genietende van de warme jas van mildheid naar mezelf toe voel ik opeens wel weer een beetje goede energie, heb in sommige dingen weer echt zin, kom spontaan met een aantal mensen over Zuid-Afrika in gesprek en ben weer blij. Het was dus even echt niet leuk…maar ik ben wel weer een mooie ervaring rijker en heb er iets van geleerd.

Wat kun jij leren van je meest recente nare ervaring? En ben jij je ervan bewust hoe belangrijk  goede energie ook voor jou is? Neem contact met me op als je er over wil sparren!

Terug naar het blog overzicht

Deze website gebruikt cookies. Klik op de onderstaande button om hiermee akkoord te gaan.