Wat is jouw reflex?

28 maart 2020 door Nicole Loeffen

Iets onzichtbaars en groter dan ons allemaal samen, neemt de wereld over. Dit vraagt om een enorme paradigma verschuiving. Hoe kan ik, hoe kan jij, hoe kunnen we allemaal, bijdragen aan het ontwerpen en realiseren van duurzame verandering? Om onze wereld een mooie plek te maken voor alles wat leeft.

Leven is een gemeenschappelijke waarde. Gezondheid voorop is iets dat we altijd roepen en wat we nu intenser dan ooit met elkaar ervaren. Eerst je lijf, dan je business…dit is hoe we zouden moeten acteren. Wees eens eerlijk, deed je dat ook tot dusverre? En nu?

Wij mensen hebben graag controle, en doen daarvoor alles wat in onze macht ligt, maar we hebben het niet geheel in eigen hand nu. We dienen erop te vertrouwen dat het overgaat, ookal weten we nog niet wanneer en hoe de wereld er dan uitziet.

Het is fascinerend om de verschillende reflexen van mensen te zien. Sommige zitten nog in de ontkenningsfase en doen alsof er niets aan de hand is. Anderen accepteren het dat hun wereld voor een paar weken of maanden stilstaat, wachten tot het over is, en praten erover als een sabbatical in eigen huis met veel lezen en relaxen. Sommige zijn overmant door angst, anderen zijn realistische positieve denkers die kansen zien of prachtige initiatieven opstarten.

Veel leiders neigen ernaar de volledige controle in eigen hand te nemen en worden weer managers, vanuit de aanname dat zij de business alleen moeten redden waardoor ze hun team buitensluiten. Andere leiders vinden al doende nieuw leiderschap uit dat past bij deze ongekende situatie. Zij betrekken hun team in procesveranderingen en steken energie in hun mensen, door aandacht te geven aan en empathie te tonen voor hun medewerkers, collega’s en klanten.

Tot twee weken geleden was ik met internationale leiders in Inzell aan het werk. We spraken over Corona maar ik was toen nog wat naïef en kon nog niet voorzien wat er nu op dit moment gebeurt. Na de afgelopen twee hectische weken, waarin ik vooral online in contact was met mensen waar ik om geef, voel ik de behoefte om mijn gedachtes op een rij te zetten en hiernaar te handelen. Belangrijk onderdeel hiervan is deze met jou delen.

De wereld vraagt om een enorme paradigma verschuiving! Ons sociale leven is beperkt en “business as usual” bestaat niet meer. Dit is niet het moment om simpelweg alleen maar in de overlevingsstand te blijven. Het is het moment om energie te stoppen in het heroverwegen van je leven en werk. Om toekomstige veranderingen te (her)ontwerpen waar we straks allemaal profijt van hebben. Dat maakt onze wereld straks op een duurzame wijze mooier en beter voor alles wat leeft.

Bovenstaande is voor mij de kernboodschap. Er duiken opeens oneindig veel goed bedoelde onlinecursussen en podcasts op, vol met tips en oplossingen. Allemaal heel goed bedoeld maar niet wie ik ben merk ik. Ik heb de antwoorden nu ook nog niet, niet voor mezelf, en niet voor jou. Wat ik wel heb ik mijn sterke, ervaren, realistische en positief denkende zelf. En daar is meer dan genoeg van, dus ik deel dit graag met wie wel wat energie kan gebruiken in zijn of haar veranderexpeditie.

Mijn reflex is mezelf en anderen de vraag blijven stellen: Hoe kan ik bijdragen, vanuit mijn ware zelf, met mijn energie en volledig potentieel, om samen door deze moeilijke periode heen te komen en tegelijkertijd duurzame verandering in gang te zetten om de wereld uiteindelijk een stukje mooier te maken? Deze vraag is mijn gids de komende periode. Ik hou je op de hoogte. En laat het me weten als je wel wat energie kunt gebruiken in jouw verander expeditie! We zitten hier samen in, en we gaan hier ook samen weer uitkomen.

Terug naar het blog overzicht

Deze website gebruikt cookies. Klik op de onderstaande button om hiermee akkoord te gaan.