Own, play and share your rank, dat is leiderschap!

11 november 2021 door Nicole Loeffen

Beste Sam,

Tijdens jouw coachsessie laatst hadden we het over de ‘erfenis’ van je voorganger, waardoor jij nu worstelt in  je nieuwe rol als manager en leider. Zowel in de directie als binnen je eigen team ben je zoekende naar jouw plek en de daarbij passende verantwoordelijkheden en taken. 

Vlak na ons gesprek kwam ik onderstaande spreuk toevallig tegen:

Own your rank,
Play your rank,
Share your rank.

Dus Sam, ik zou je graag nog even op het hart willen drukken om je eigen plek in te nemen. Jij bent directeur, jouw plek is anders dan die van je teamleden of de CEO. Neem de verantwoordelijkheid die hoort bij het directeurschap en handel daar ook naar. Benut je eigen talent en dat van je teamleden optimaal en help hen om hun plek volledig in te nemen. Dan kunnen jullie samen leren, groeien, plezier hebben en resultaten behalen. 

Ik vertelde je al dat ik in mijn tijd bij ABN AMRO regelmatig managers heb gehad die misbruik maakten van hun positie, die mij mijn plek niet gunde. Zij speelden bewust of onbewust vals, en dat gaf gedoe. Mijn manager Tim bijvoorbeeld heeft wel wat weg van hoe jij je voorganger omschreef. Tim prees mijn senioriteit de hemel in, totdat ik bij een meeting iets belangrijks zei dat hij zelf nog niet had voorzien. Opeens zag hij mij als een bedreiging, misbruikte zijn machtspositie om mij klein te houden en zichzelf zo groter te voelen. Ik mocht niet meer bij meetings zijn, kreeg de rotklusjes en voelde me net een veredelde secretaresse. Ik hield mijn senior salaris maar benutte nog maar een deel van mijn capaciteiten en haalde daardoor geen voldoening meer uit mijn werk. 

Ik waakte er sindsdien voor om managers het gevoel te geven dat ik aan hun stoelpoten zaagde, wat overigens nooit mijn bedoeling was, maar blijkbaar wel zo opgevat was. Een eenzaam leerproces, waarin ik een coach of leermeester gemist heb, iemand in de organisatie die zag wat er gebeurde, hoe de situatie aan me vrat. Het heeft jaren geduurd voor ik mezelf weer helemaal durfde te laten zien.

Die coach en leermeester kun jij wel zijn voor jouw mensen, Sam. Wie van jouw teamleden houdt zich kleiner dan dat ze zijn? Wie kun jij ruimte geven, coachen, welk talent kun je wakker te maken waardoor jullie elkaar en de organisatie een hoop ‘gedoe’ en energieverspilling besparen? Jij hebt de kans om het beter te doen dan je voorganger en zo jezelf, het team en de organisatie niet langer tekort te doen. Die energie kunnen jullie beter in samen resultaten behalen stoppen. 

Ik koos tien jaar geleden bewust voor een andere plek, en sta nu als onafhankelijk coach naast jou en je team. Hier voel ik me weer vrij om mezelf groot te maken, als dat bijdraagt aan optimaal resultaat voor jullie.

Sam, je hebt de eerste maanden als directeur al ervaren dat je eigen plek innemen simpeler klinkt dan het is. Niet alleen op je werk, maar ook als vader, partner, zoon en vriend. Overal heb je een eigen plek die jouw positie ten opzichte van anderen bepaalt. Dus…own, play en share your rank. Dat is leiderschap! 

Warme groet, Nicole.

P.s.: Tijdens je eerstvolgende coachsessie hoor ik graag wat je minder, meer of anders gaat doen om jouw eigen plek steviger in te nemen! 

Ook je plek steviger in nemen? Laat me je helpen, plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek met mij in!

Terug naar het blog overzicht

Deze website gebruikt cookies. Klik op de onderstaande button om hiermee akkoord te gaan.