Waarom de ‘Why’ van je bedrijf niet het belangrijkste is

11 juni 2021 door Nicole Loeffen

‘Een dieporanje zon aan een heldere hemel. Helderheid, warmte en energie. Dat zijn ze, mijn leidende principes,’ zeg ik enthousiast tegen mijn mobiel die op de speaker staat. Secondes later reageert Elly. ‘Ja, en licht, dat hoort ook bij de zon en bij jou.’ 

Elly en ik volgen een opleiding Team Coaching met Paarden, waarin we een dag eerder stilstonden bij leidende principes en hoe die systemisch werken. ‘Ieder mens en iedere organisatie heeft leidende principes, bewust of onbewust. Ze zijn rauwer dan de mooi geformuleerde en gecommuniceerde Why of visie. Iedereen ervaart ze, ook zonder er woorden aan te geven,’ hoor ik onze opleidster Nicolle nog zeggen. 

Na Nicolles woorden schoten ze me direct te binnen: de Coronateststraten waar ik op locatie de coördinatoren train. Een ‘pop-up’ organisatie, dus geen mooi uitgewerkte Why, maar waar wel een sterk leidend principe is: levens redden. Dat is wat iedereen die daar vanuit diverse achtergronden werkt, verbindt en leidt. Het is de energie die ik daar voel, van de parkeerwacht die me ontvangt tot de eindverantwoordelijke manager. Maar het is niet iets dat je direct en ‘rauw’ uitspreekt.

Het verschil tussen de leidende principes en de Why is me nu net zo helder als het belang om met beiden te werken. Je leidende principes zijn de kern van wie je bent en ze zijn er altijd al. Een Why of visie bepaal je, dat gaat over wie je wilt zijn, daar zit ook een ambitie in die richting geeft, maar nog geen werkelijkheid is. Daarom is deze minder sterk waarneembaar dan wat er wel al is; je leidende principes. Die zijn, zelfs als ze niet expliciet gemaakt zijn in woorden, sterker dan de Why en kunnen deze dus ondersteunen of tegenwerken.

Mijn eigen visie of Why is als gids beweging creëren die bijdraagt aan het geluk en succes van anderen en daarin zelf het goede voorbeeld geven. Afwisselend is dit er al, dan is het genieten, of is het een ambitie die om beweging vraagt. Beweging in gang zetten kost energie, dus energie is mijn richtingaanwijzer. Ik ben op de goede weg al iets me meer energie oplevert dan dat het me kost.  Zo helpt mijn leidende principe “energie” het realiseren van de ambitie in mijn Why.

Wat mijn Why persoonlijk en realistisch maakt zijn mijn leidende principes: vol energie en met warme interesse ‘alles wat er is’ in het zonlicht zetten om zo mezelf en anderen helderheid te geven en in beweging te zetten richting geluk en succes in werk en leven. Dat is wat mij typeert als mens en als professional en wat elkaar helpt en versterkt.

Wil jij voor jezelf of met je team ook je leidende principes ontdekken en onderzoeken hoe deze je Why of visie kracht bijzetten? Je vindt ze in het antwoord op de volgende vragen:

  • Wat gaat er verloren als je er niet meer zou zijn?
  • Wat ben je in de kern?
  • Voor wat ben je het antwoord?

Veel succes en plezier. En ja, ik vind het leuk als je je ontdekkingen met me deelt, neem contact met op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

Terug naar het blog overzicht

Deze website gebruikt cookies. Klik op de onderstaande button om hiermee akkoord te gaan.